Teď už plně chápu cestovatele, co se rozhodli přestěhovat na Bali. Kdybych měl Bali popsat jedním slovem, tak je to pohoda. Balijci jsou milí a usměvaví, nikdo nikam nespěchá, rádi pomůžou. Nejspíš k tomu hodně přispívá slunečné počasí, stálá roční teplota a spousta zeleně. Velkou roli také hraje, že Bali je hinduistický ostrov na rozdíl od zbytku Indonésie, kde žijí převážně Muslimové.

Malé oltáře s obětinami jsou všude - v domech i na poli

Malé oltáře s obětinami jsou všude – v domech i na poli

Na všudypřítomnou pohodu jsem si rychle zvykl a opadla ze mě počáteční ostražitost načtená z různých rad na internetu – nepít nebalené nápoje, neřídit skútr, neskákat do vodopádů, atd :). Je tedy pravda, že na skútr jsme si troufli až na Lomboku, kde nebyla tak rušná doprava. V hotelu nám dali rychlokurz jízdy na skútru a asi po 10 minutách jsme vyrazili na první výlet do jeskyně Bangkang. Ani nechtěli vidět řidičák. To tam stejně nikdo neřeší, na skútru jezdí i desetileté děti.

Lombok - jeskyně Bangkang  plná netopýrů.

Bangkang – jeskyně plná netopýrů. Parádní místo, akorát tam místo vody kape ze stropu něco hustějšího :)

Co se týče focení, tak hlavně Bali je hodně fotogenické – všechna ta rýžová políčka, chrámy, vodopády, prales a opice. Nechtělo se nám objíždět všemožné chrámy z turistických průvodců, spíš jsme byli na méně známých místech, ale o to zajímavějších. Ve fotogalerii je popis těch míst, třeba tam najdete inspiraci pro vlastní cestu:

Další příjemná věc na Bali a Lomboku jsou nízké ceny. Čech si tam konečně může připadat jako bohatý turista :). Najíst se v restauraci či warungu se dá už za 50 Kč – rýže nebo nudle s masem (Mie Goreng a Nasi Goreng). O něco dražší je výborné Sate Ayam – kuřecí špíz s burákovou omáčkou. Steak z tuňáka či vynikající ryby Mahi-Mahi stojí kolem stovky. Hodně drahé je ale pivo. Malé pivo stojí cca 50 kč.

Výborné jsou různé mocktaily, které se dělají z čerstvého ovoce a přitom stojí jen cca 30 kč. Pít tyto nebalené nápoje navíc s ledem se často nedoporučuje z hygienických důvodů, protože kohoutková voda na Bali ani Lomboku není pitná. Co jsme se ptali  v několika restauracích, tak na led a míchané nápoje používají výhradně balenou vodu. Konec konců přece si nepřiotráví zdroj peněz :). Žádné žaludeční problémy jsme neměli. Ale určitě se to chce nechat před odjezdem očkovat proti břišnímu tyfu, člověk nikdy neví.

Za dobrou cenu je i ubytování, které jsme zařizovali přes AirBnB. Ubytování ve vile s bazeném a klimatizací se pohybuje kolem 500 Kč za noc pro dvě osoby. V ceně je často i výborná domací snídaně. Při domlouvání ubytování na místě by se dala určitě usmlouvat lepší cena.

Co se může prodražit jsou různé služby pro turisty, tam balijci často zkouší, co turista zkousne. V Ubudu jsem se ptal na půjčení kola, vyšlo by to na 450 Kč za den. Šílený. Za takovou cenu se dá pronajmout auto. Skútr se pak za necelou stovku na den. Na Bali jsme si několikrát zaplatili auto i s řidičem za 750 Kč za 10 hodin.

Jak Bali tak i Lombok jsme si hodně užili. Je to nádherný kousek světa.

 

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními: