Od Budapešti jsem toho moc nečekal, jeli jsme tam hlavně do termálních lázní, tak jsem si vzal s sebou jen fotomobil Pixel 7. Většina města skutečně moc zajímavá není, centrum tvoří pravoúhlé ulice lemované vysokými bloky domů. Sice jsou historické, ale podobné jak vejce vejci, moc fotogenické to není.

 

Ikonická budova maďarského parlamentu

Co mě překvapilo byly suprově nasvícené památky, obzvlášť parlament doslova září. Stejně tak jsou pěkně nasvícené mosty přes Dunaj, při focení z vyhlídek nad městem se pak tyto mosty stanou hlavní dominantou fotky.

Další příjemné překvapení byly stanice budapešťského metra na zelené trase, ty mají velmi originální architekturu a rozhodně stojí za vystoupení a za fotku. Architektonicky výjimečné jsou i termální lázně Gellért, kromě koupání se můžete kochat secesní architekturou. Na lázních Széchenyi jsou zase zajímavé venkovní bazény, v zimě z nich jde obrovské množství páry, což vytváří velmi působivou atmosféru.

Fotky všech těchto míst i s popisem můžete vidět v galerii:

Budapešť je vlastně výborná destinace. Dostanete se tam přímým vlakem za šest hodin, dá se tam snadno sehnat ubytování za dobrou cenu v centru města. Ceny v restauracích jsou podobné jako u nás, ale řekl bych že za to dostanete lepší kvalitu jídla. Oproti ČR jsou i hodně dobré ceny vstupu do termálních lázní – ve všední den kolem šesti stovek za celodenní vstup do lázní Gellért a Széchenyi. Menší lázně jsou ještě levnější.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními: