Město Most a uhelné safari

Město Most u většiny lidí nejspíš vyvolá představu těžkého průmyslu a sídliště Chánov. To nejsou zrovna věci, které by lákaly k návštěvě. Když ale vyjedete na kopec Hněvín, co se tyčí 160 metrů nad Mostem, hned uvidíte, v jak zajímavé lokalitě se město Most nachází.

Výhled na přestěhovaný kostel Nanebevzetí Panny Marie

Na jedné straně je vidět České středohoří se svými sopkami, na opačné straně jsou Krušné hory, pod nimi chladící věže a obrovské rekultivační jezero. V okolí Mostu je k vidění zajímavý mix krajiny a průmyslu. Jedinečný pohled se pak naskýtá na kopci nad zámkem Jezeří. Hned za zámkem je rozlehlý povrchový důl a nad ním sopky Českého středohoří.

Zámek Jezeří stojí na hraně lomu ČSA, v pozadí České středohoří

Kvůli těžbě došlo v Mostě a okolí k obrovským změnám. Se zemí bylo srovnáno historické centrum Mostu, unikl jen kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl po kolejích přesunut na jiné místo. Po ukončení těžby dochází k rekultivaci krajiny, na místě lomů vznikají vinice, jezera, lesopark, golfové hřiště a také hipodrom a autodrom. Největší Mostecké jezero má 2,5 km na délku, 1,5 km na šířku a hloubku 75 metrů. Po celkovém ukončení těžby bude kolem Mostu rozlehlá rekreační oblast.

 

Uprostřed lomu

Nejvíc mě ale do Mostu lákalo uhelné safari, které pořádá Severní energetická a.s. Název je výstižný, podobně jako na safari jezdíte po uhelném lomu a pozorujete těžební stroje. Některé stroje už narazily na těžební limity a jsou odstavené, jiné lze z blízka vidět přímo v akci při těžbě uhlí či skrývky. V galerii najdete fotky z nitra povrchového dolu ČSA a taky výhledy na důl a okolí města Most.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními:

3 Comments

  1. Skvele fotky, jsem rad, ze Mostecko je propagovane i jinak nez jako Chanov, ciganov, gheto, to je bohuzel medialni masaz ktera je „lakava“ a „snadno uchopitelna“ a severni cechy tim bohuzel dost trpi.

  2. Pěkné, už jsem tam nebyl čtvrt století, díra je to ohromná.

  3. Anna Martišková

    22. 8. 2017 at 20:28

    Velmi poučné, výborné záběry, odbornost fotografa a ještě navíc seznámení s vyspělou technikou.

Napsat komentář - uvítám váš názor

Váš email nebude publikován.

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fotogalerie: