Cestování po Japonsku

Japonsko, jako exotická destinace, mě rozhodně nezklamalo, kromě pestrobarevných chrámů, vlaků Shinkansen a sopečné krajiny, je na Japonsku zajímavý tamnější způsob života.

fujimatsomutomt aso

Co mě zaujalo hned po příjezdu, jsou uličky japonských měst, kde si s urbanistickým konceptem nikdo moc hlavu nelámal. Každý dům vypadá jinak (proporcemi i barvou) a mezi nimi je natahaný nespočet el. kabelů, výsledkem je velmi fotogenická městská džungle. Evropana rovněž překvapení, že japonská města nemají náměstí.

Moderní japonská kultura

Současná japonská kultura je na hony vzdálená od té tradiční, mladou generaci zajímají především Manga komixy a počítačové hry. Centrem elektronické a manga zábavy je tokijská čtvrt Akihabara, kde lze o víkendech vidět teenagery oblečené jako jejich oblíbené postavy z manga komixů. Asi nejpřekvapivější, co lze na Akihabaře spatřit, je nabídka luxusních umělých panen s veškerým příslušenstvím (různé paruky, nalepovací nehty a ochlupení). Luxusní jsou i ceny – začínají na sto tisícich korun.

tokyo-wiredShinkansensextoy

Japonci na el. zábavě ujíždějí i v dospělém věku, dohánějí, co nestihli v dětství. Běžně jsme vídali japonské školáky (všichi ve školních uniformách), jak se domů vrací kolem šesté až sedmé, tenhle dril přináší své výsledky, např. na grafity v Tokiu jen stěží narazíte. Ani v dospělosti si Japonci volného času moc neužijí, běžně pracují kolem 11-12 hodin denně, a někdy i v sobotu. Firmy je do sobotní práce prý nemusí ani moc nutit, disciplínu a odpovědnost mají Japonci zakořeněné díky své výchově (náš hostitel si dělal legraci, že Japonci se obávají, že pokud by si vzali na týden dovolenou, Tokio přestane fungovat :). S pracovním nasazením Japonců nejspíš souvisí i úplná absence nočního života v menších městech – na bar či hospodu v nich nenarazíte.

Body pro Japonsko

Co si člověk na Japonsku zamiluje je cestování Shinkansenem, spíš než vlaku to odpovídá cestování letadlem v byznys třídě. Kromě toho jsou Shinkanseny parádní stroje. Shinkanseny jsou drahé i pro Japonce, naštěstí si turisté mohou pořídit tzv. Japan Rail pas, ten umožnuje 1-3 týdny neomezeně cestovat a už při jedné delší cestě Shinkansenem se Japan Rail pas vyplatí.

Další body získává Japonsko díky svým restauracím, hned po příchodu zákazníkovi donesou konvici s vychlazenou vodou, ze které si můžete libovolně dolévat a za vodu se neplatí. Kromě Sushi jsou tradičním japonským jídlem těstoviny se zeleninou zalité kořeněným vývarem, sníst je hůlkami je skutečně výzva :).

S pověstnou uctivostí Japonců se dá setkat každém kroku, jsou to neustálé úklony, děkování a hlavně úsměvy – velmi rychle jsem si na to zvykl a choval se podobně. Vystřízlivění do evropské reality přišlo hned na frankfurtském letišti, kde se to hemžilo kyselými obličeji úředníků za přepážkou.

Cestování po Japonsku bylo super, ale nedovedu si představit, že bych tam žil, obzvlášť jejich pracovní nasazení je neslučitelné s českou mentalitou :).

Podívejte se na fotky z Japonska – ty nejlepší co jsem za tři týdny v Japonsku nafotil.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními:

5 Comments

  1. Ahoj, co provadis s tema fotkama? kompozicne a obsahove jsou OK ale mas je v nejake divne kompresi ci co? podivat se do Japonska je muj sen jen casu neni tolik kolik bych potreboval.

  2. Roman Flössler

    9. 12. 2009 at 13:29

    Fotky jsou uloženy v běžné JPEG kompresi, stejně jako drtivá většina fotek na internetu. Vidíš na fotkách nějaké rušivé vzory či čtverečky?

  3. Jenom co se toho cestování týče, ten Shinkansen musí být určitě naprosto super, ale já slyšel, že cestování Japonskou hromadnou dopravou není vždy tak krásný zážitek. Prý tam mají u dveří zaměstnance, kteří ty lidi do těch vlaků cpou, aby se tam vešli – ale to není případ Shinkansenů, ale té dopravy se to týká.

  4. Roman Flössler

    13. 9. 2010 at 10:17

    To jsem taky slyšel, ale žádné strkání pasažerů do vagonu jsme neviděli. Zvláštností tokijského metra jsou vagony určené jen pro ženy – aby se vyhnuly osahávání v přecpaném metru.

  5. Vagony pro ženy nejsou jen v Tokiu – http://www.japonskoo.cz/uchyluv-vlak-aneb-damske-vagony-v-japonsku/ – jinak zaměstnanci drah s rukavičkami tlačící lidi do vagonů se vyskytují jen v době ranní špičky, takže běžní turisti je mnohdy ani nepotkají, neboť jednoduše cestují v jiný čas. :-)

Napsat komentář - uvítám váš názor

Váš email nebude publikován.

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fotogalerie: