Kvalitní prohlížeč fotek zdarma, to je Adobe Bridge

Bridge je správce a prohlížeč fotek a obrázků z dílny Adobe. Kromě toho že má spoustu užitečných funkcí (popsané dále), tak jeho velká výhoda je široká podpora obrazových, zvukových i video formátů. S Bridgem můžete prohlížet RAW fotografie ze všech možných foťáků, dále formát Photoshopu (PSD) a další formáty z dílny Adobe včetně PDF. Standardní obrazové formáty jako jsou jpeg, gif, tiff či png jsou samozřejmostí. Rychlý přehled toho nejdůležitějšího, co Bridge umí, můžete vidět v následujícím videu. To je součástí mého kurzu Photoshopu zdarma.

 

 

Bridge je nyní skutečně zdarma, stáhnout si ho můžete na webu Adobe. K instalaci je potřeba mít alespoň Windows 7 (ideálně Windows 10) nebo MacOS X. Bridge je použitelný i bez dalších produků Adobe, ale to funguje jen jako prohlížeč fotek. Ve spojení s Camera RAW je Bridge výborný i na rychlé úpravy fotek pomocí posuvníků:

Camera RAW umí upravovat i JPEG fotky, takovéto detaily ale vytáhnete jen z RAWu

Camera RAW umí upravovat i JPEG fotky, takovéto detaily ale vytáhnete jen z RAWu

Výhled na sopky na Jávě

Funkce Adobe Bridge

Bridge má několik módů pro prohlížení fotografií - umí zobrazit miniatury, filmový pás s velkým náhledem, miniatury s metadaty či klíčovými slovy. Umí i celoobrazovkovou prezentaci fotek.

Správa fotek:  Fotografie můžete seskupovat do balíčků, označit je visačkou či obodovat hvězdičkami. Já si oblíbil hlavně hvězdičkování, je to nejefektivnější způsob jak fotky roztřídit na použitelné a ke smazání.

Hromadný export fotografií: fotky lze exportovat do jiného formátu a jiné velikosti a přitom je i hromadně přejmenovat. Typicky lze tuto funkcionalitu použít např. na konverzi fotografií z RAWu do JPEGu a zmenšení fotek pro web. Nastavení exportu lze uložit jako přednastavení, takže export se stejnými paramatry je doslova otázkou pár kliknutí.

Fotografie lze filtrovat a vyhledávat podle řady kritérií – podle orientace, ohniska objektivu, použité clony, citlivosti, atd. Filtrovat se dá také podle hvězdiček.

Výstup: Obrázky se dají naskládat do připravených šablon a vyexportovat do PDF. Dá se tak udělat jednoduchá fotokniha či stránka s malými náhledy.

Metadata: K fotce můžete přidat klíčová slova či svoje jméno jako jméno autora. Podle metadat se pak fotky dají filtrovat a vyhledávat. Lze si definovat předlohu metadat a tu pak na vybrané fotografie aplikovat hromadně.

Knihovny: V Bridge si můžete vytvořit knihovny obrázků k dalšímu využití. Knihovna může být lokální nebo sdílená (např. s kolegy) v rámci Creative Cloud.

Spolupráce s Photoshopem a s dalšími CC programy: Z Bridge se dají fotografie odeslat k hromadnému zpracování do Photoshopu (obrazový procesor, HDR, panorama, načtení do vrstev..) a do dalších CC programů. Ve spolupráci s Camera RAW umí Bridge hromadné úpravy fotografií, kopírování úprav z fotky na fotku a aplikování přednastavených úprav.

Další funkce jsou import fotek z paměťové karty, dávkové přejmenování fotek či seznamy posledně prohlížených a otevíraných souborů.

 

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními:

2 Comments

  1. Radomír Kůla

    24. 6. 2020 at 13:39

    Dobrý den pane Flösslere,

    moc si Vás vážím, jste velmi šikovný, jste inteligentní a vzdělaný. Vrtá mi hlavou, proč Vám dělá potíže gramatika. Ve slově „visačka“ se píše „i“. Před chvílí jsem Vám psal o chybě ve slově „psi“. V 1. pádu se píše „psi“, ve 4. pádu „psy“. Fotil jsem psy, jiní psi na mě štěkali.
    Nezlobte se, ale tyto chyby bijí do očí, je to jako rozdíl mezi slovy „bít“ a „být“ :-).

    S pozdravem Váš příznivec
    Radomír Kůla

  2. Roman Flössler

    24. 6. 2020 at 16:09

    Dobrý den, pane Kůlo,

    gramatika mi zas takové potíže nedělá, jen holt nemám 100% úspěšnost :-). Ta visačka skutečně bije do očí, už jsem to opravil i se psy. Když už jsme u té gramatiky, tak v oslovení se po „Dobrý den“ píše čárka. Díky za přízeň a zdravím.
    RF

Napsat komentář - uvítám váš názor

Váš email nebude publikován.

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fotogalerie: