Rozměry na tisk fotek – širokoúhlé fotky vs. klasika.

Asi to znáte. Když si fotky prohlížíte na monitoru nebo ukazujete známým na televizi, tak jsou kolem fotky černé pruhy.

32vs169-tvs

Problém je v tom, že monitor i TV jsou širokoúhlé, zatímco foťáky standardně fotí do formátu 3:2 či 4:3. Řešení je jednoduché, po úpravě stačí fotku oříznout na širokoúhlý formát 16:9 či rovnou fotit na 16:9. Na televizi i monitoru vypadá širokoúhlá fotka skvěle (vyplňuje celý obraz), ale narazíte v okamžiku, kdy budete chtít fotku vyvolat. Zatímco skoro všechny monitory, televize i mobily jsou širokoúhlé, tak drtivá většina minilabů stále nabízí jen klasický poměr stran 3:2 tedy obvykle rozměr fotky 10x15cm (3:2 = 15:10).

Proto se mi líbí nabídka webu online-fotografie, kde je možnost fotky vytisknout i na formát 16:9. Pohříchu tuto možnost nemají uvedenou hned někde na titulní straně, ale zjistíte to až v okamžiku, kdy nahrajete fotky k vyvolání. Když chci vyvolat širokoúhlou fotku na rozměr 10x15cm, tak Online fotografie nabízí tyto 4 možnosti:

32vs169orezy

Nejzajímavější mi přijde možnost fotku vytisknout s volnou délkou na rozměr 10×17,7 cm – žádné okraje, žádný ořez a fotka je větší (a taky o 50 halířů dražší). Fotky jsou tedy větší, pěkně širokoúhlé (víc to odpovídá zornému úhlu lidského oka), ale mají jednu mouchu, nevejdou se do klasického alba 10x15cm. Co jsem se díval do eshopů, tak v době kdy je všechno širokoúhlé, nikdo alba na širokoúhlé fotky nedělá :).

Ale žádná škoda, dávat fotky do „celofánu“ je degradací fotky. Celofán odráží světlo, takže snižuje kontrast a barevnost fotek. Esteticky to taky zrovna nevypadá.

Fotky v igelitu

Nejlepší na prezentaci fotek je klasické papírové fotoalbum, kam se fotky lepí pomocí růžků a nejsou ničím překryty. Papír kolem tvoří orámování, na kterém fotka pěkně vynikne.

32vs169album

Na webu online-fotografie najdete pestrý výběr klasických fotoalb různých rozměrů a zpracování, takže s fotkami lze objednat i album za jedno poštovné :). Hodně zajímavě vypadají alba Borneo zhotovená z přírodních materiálů (listy, větvičky) a ručně dělaného papíru.

Osobně už fotky dávám jen do klasických fotoalb. Fotky lze lepit jak na šířku tak na výšku, aniž by bylo potřeba album otáčet. V albu můžou být různé formáty a rozměry fotek, lze nalepit fotky vedle sebe a podobně. Je to o něco pracnější, ale prohlížení fotoalba je mnohem větší zážitek.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními:

1 Comment

  1. Pavlína Gajdikova

    6. 1. 2020 at 12:59

    Dobrý den, děkuji udělejte to z tím rámečkem děkuji moc Gajdikova

Napsat komentář - uvítám váš názor

Váš email nebude publikován.

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fotogalerie: