Jaký Photoshop koupit a jeho cena

Tuto otázku dostávám docela často. Photoshop měl v minulosti víc verzí, dnes je to ale docela jednoduché. Na výběr máte ze dvou dost odlišných možností – a to Adobe Photoshop CC nebo Adobe Photoshop Elements.

photoshop-cc-vs-elements

Adobe Photoshop Elements

Je orientován na domácí použití. Má spoustu předpřipravených šablon, takže snadno naskládáte fotky dětí např. do koláže s květinami, uděláte z fotek olejomalbu a má další zábavné funkce. Co Photoshopu Elements chybí jsou pokročilé funkce, o ty je záměrně osekán, aby nekonkuroval plnohodnotnému Photoshopu CC. Díky tomu se prodává za příznivou cenu necelých 2000 Kč. Je ke koupi v mnoha eshopech v krabicové i elektronické verzi.

Adobe Photoshop CC

Photoshop CC je klasický Photoshop, který se používá v grafických a fotografických studiích. Je určen na práci, takže obsahuje všechny potřebné funkce na efektivní úpravu fotek i vytváření bitmapové grafiky. Když o Photoshopu mluví lidi z oboru, tak přídavek CC (či dřívější CS) nepoužívají, každému je jasné, že se mluví o tom „plném“ Photoshopu.

Cena Photoshopu CC a kde ho koupit

Dřív Photoshop stál kolem 20 tisíc korun. Dnes se prodává v rámci předplatného za cenu 12 euro měsíčně, takže odpadá velká počáteční investice. V ceně předplatného je navíc i Lightroom, oba programy jsou součástí balíčku pro digitální fotografii. Popis balíčku a další možnosti najdete na webu Adobe. Tam můžete také Photoshop koupit, prodává se téměř výhradně přímo na webu Adobe. V rámci předplatného máte možnost vždy aktualizovat na nejnovější verzi.

Adobe Photoshop Lightroom

Toto je plný název Lightroomu, takže to může mást, jako že je to nějaký další Photoshop. Ale je to jen marketingové zdůraznění faktu, že Lightroom a Photoshop spolu velmi souvisí. Lightroom je určen na organizaci archivu fotek a rychlé úpravy velkého množství fotek a s Photoshopem úzce spolupracuje.

Proč to stojí tolik?

Cena 12 euro měsíčně za Photoshop není v podmínkách ČR zrovna nízká. Ale jde o profesionální program a nic schopnějšího na úpravu fotek neexistuje. Obzvlášť ve firemním prostředí je pak důležité, že Adobe má kompletní portfolio programů na práci s obrazem, videem i zvukem, takže díky tomu lze mít jednotné pracovní workflow. To je také důvod, proč jsou produkty Adobe průmyslový standard. Když hledáte práci např. jako grafik, všude budou požadovat praxi s Photoshopem.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními:

6 Comments

  1. Je Photoshop i Lightrom i v Českém jazyce? Pokud ne, bude nebo je překlad. Neumím anglicky, německy.

  2. Roman Flössler

    28. 10. 2020 at 15:09

    Photoshop je plně v češtině. Do Lightroomu se dá čeština doinstalovat, ale teď není aktuální – https://michalmetlicka.cz/lightroom_cz_main/. Místo Lightroomu ale můžete použít kombinaci Bridge + CameraRAW (součást Photoshopu), obojí je v češtině a oproti Lightroomu to má své výhody. https://www.flor.cz/blog/photoshop-cameraraw-ci-lightroom-kdo-se-v-tom-ma-vyznat/

  3. Dobrý den Romane, existuje ještě klasická verze Photoshopu? Nejsem příznivcem měsíčních paušalů, raději si SW koupím jednorázově. Dá se to ještě někde sehnat, když ano tak kde/jak a případně lze Photoshop něčím klasickým, pořiditelným za jednorázovou cenu kvalitativně nahradit?
    Děkuji mnohokrát,
    Martin.

  4. Roman Flössler

    13. 4. 2021 at 12:36

    Dobrý den, Martine. Jednorázové, klasické licence Photoshopu už Adobe vůbec nenabízí. Ale na Ebay.com se dá koupit starší Photoshop CS6, která má ještě klasickou licenci za pevnou cenu. Je to za hodně příznivou cenu, nejspíš nějaké firemní rozprodeje starých licencí.

    Problém je akorát ten, že pochopitelně nejsou podporovány RAW fotky z foťáků, které jsou novější než ten Photoshop CS6. To se dá řešit převodem RAWu do DNG (univerzální RAW), na což zcela zdarma existuje Adobe DNG convertor. Jen je to prostě trochu nepohodlné, fotky nejdříve nechat konvertovat do DNG.

  5. Dobrý den, mohu používat photoshop na více strojích. Typicky dvojice desktop a notebook (plus eventuálně iPad)? A je možné používat photoshop v takovém případě na dvou různých platformách? Tedy např. desktop PC a notebook Mac. Díky!

  6. @lasolc jo, ale pokud máš pc-pc, nebo mac-mac. Nelze pc-mac. Online můžeš mít ale pouze jeden PC, tedy buď PC nebo ntb. Licence je přenosná v rámci tvého hw. Běžná praxe, makáš na PC a s ntb dotahuješ na ntb u klienta

Napsat komentář - uvítám váš názor

Váš email nebude publikován.

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fotogalerie: