LED monitory – mocné marketingové zaklínadlo

Stejně jako LED televize, začínají se i LED monitory stávat fenoménem poslední doby. Obchodníci často dělí nabídku LCD monitorů na dva základní typy: běžné starší LCD monitory a nové LED monitory. V propagačních materiálech se lze dočíst, že LED monitory mají nižší spotřebu, živější barvy a vyšší kontrast. Jak už to tak bývá, nic není tak růžové, jak se píše v letáku.

Ve skutečnosti LED technologie spočívá pouze v jiném podsvětlení LCD displejů, místo obvyklých katodových CCFL zářivek jsou použity LED diody. LED podsvětlení se u LCD displejů používá už řadu let (hlavně u mobilních telefonů a notebooků), teprve až marketingové oddělení Samsungu přišlo s názvem LED TV, tak se LED technologie dostala do podvědomí veřejnosti. Byla propagována jako nástupce LCD panelů a pro Samsung to byl obrovský prodejní úspěch. Tohle klamání spotřebitelů neušlo britské ASA (Advertising Standards Autority), takže v Británii lze název LED TV používat jen s vysvětlením, že jde ve skutečnosti o LCD displej s LED podsvětlením. Mimo Británii však žádná omezení neplatí.

Název LED TV či LED displej je problematický i z toho důvodu, že je vžitý pro označení displejů velikosti billboardu, které jsou skutečně vyskládány ze statisíců LED diod a tyhle diody přímo vytváří obraz.

Rozdíl mezi podsvícením realizovaným pomocí katodových zářivek a LED diod můžete názorně vidět na následujícím obrázku:

Srovnání CCFL a LED podsvícení u LCD panelů

LED podsvětlení je několik druhů, drtivá většina LCD displejů používá nejlevnější variantou nazývanou Edge LED. Monitory s pokročilejším typem LED podsvícení (RGB LED, direct LED) jsou mnohonásobně dražší, prodávají se od třiceti tisíc výš. Až o tomto pokročilém LED podsvětlení lze tvrdit, že přináší lepší barvy a kontrast, prodejci to však rádi tvrdí i o Edge LED.

Výhody edge LED podsvětlení spočívají v možnosti vyrábět tenčí LCD displeje s nižší spotřebou, právě proto se montují hlavně do mobilních zařízení. Na kvalitu barev, pozorovací úhly a kontrast však edge LED podsvětlení nemá žádný vliv. Kvalitu obrazu určuje vrstva s tekutými krystaly (na obrázku znázorněná jako ta nejsvrchnější). Podle typu vrstvy tekutých krystalů se LCD displeje dělí na tři druhy: LCD s TN panelem, s PVA panelem a IPS panelem. Nejméně kvalitní je TN panel (lehce vyblité barvy, které při pohledu z boku šednou), daleko lepší barvy a kontrast nabízí PVA a IPS panely, proto se používají i v profesionálních monitorech. Celou tuhle problematiku jsem detailně popsal v článku LCD displej na práci s fotografiemi.

Problém velké většiny prodávaných LCD LED monitorů je ten, že obsahují nekvalitní TN panel (např. tady mají všechny LED monitory TN panel). Označení LED je pak v podstatě marketingové zaklínadlo, které umožnuje výrobcům prodávat šuntové TN panely za daleko vyšší cenu, než by normálně měly mít. Tím netvrdím, že je LED podsvětlení špatné, ale kupující by se měl v prvé řadě zajímat o použitý typ panelu. Edge LED podsvětlení je spíš jen malý bonus navíc.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními:

12 Comments

  1. Tak přečtení tohoto článku mi potvrdilo to, co jsem se dozvěděl včera na webu led-televize.biz, kde to bylo ale mnohem stručnější.
    Přijde mi stejně hrozný, jak nás normální lidi pořád do něčeho tlačí nějakou marketingovou masírkou…

  2. Roman Flössler

    16. 8. 2010 at 11:41

    Rendy: díky za vtipný příspěvek. Odkaz na propagační web jsem deaktivoval, linkbuilding si dělejte někde jinde.

  3. led moze priniest lepsi kontrast, kvoli tomu, ze sa da selektivne vypinat podsvietenie a teda pri niektorych produktoch ma velky vyznam

  4. Mno, mám tu před sebou dva TN monitory, jeden s katodovými trubicemi a druhý s LED podsvícením a musím říct, že ten LEDkový má mnohem lepší barvy, kontrast a výrazně nižší spotřebu (11W oproti 42W – oba monitory mají hodně stažený jas). Takže nemohu souhlasit, že LED podsvícení je jen marketingový tahák.

  5. Roman Flössler

    17. 8. 2010 at 10:05

    mixal11:
    Selektivně vypínat podsvětlení (local dimming) jde jen u RGB LED a direct LED. Nejčastěji používané Edge LED (tak 99% monitorů) to neumí, LED diody má jen po stranách panelu – viz. obrázek.

    Faramir:
    Není TN jako TN, starší TN měly konrast kolem 500:1, novější umí i 900:1. Doporučuji podívat se, jak vypadají barvy na IPS nebo PVA panelu, to je jiné pokoukání. Mít v monitoru LED podsvícení je výhodné z hlediska spotřeby. Problém je v tom, že skoro všechny LED monitory, co jsou teď na trhu, mají TN panel. Výrobce monitor osadí zastaralou a nekvalitní TN technologií, dá tomu LED podsvícení, nalepí LED logo a propaguje to jako úžasnou novinku – to je ten marketingový trik.

  6. Na LCD Acer 1731 su pouzite len dve trubucie po okraji s priemerom asi 4 mm. Ostatne je velmi podobne/zhodne ako vo videu (http://www.zive.cz/clanky/pitva-tenky-monitor-s-led-podsvicenim/sc-3-a-153402/default.aspx), takze to vidil len v malej nahrade.

    Ten typ so zadnymi trubicami – ako na obrazku v clanku je asi najstarsi typ… predchodca.

  7. Diky za super clanek.

  8. Ale zase nedelejme z komara velblouda. LED ma vyhody v oblasti spotreby proudu, to je neoddiskutovatelne. LED panely dosahuji dramaticky vyssich hodnot dynamickeho kontrastu (to, ze je takova funce prakticky k nicemu a nejlepe ji vypnout, to je vec druha).
    Vetsine lidi se proste nevyplati dat minimalne 3x tolik za levny IPS panel, uz vubec ne 10-ti nasobek za nejaky kvalitni. Pokud clovek neni profesionalni grafik na volne noze, tak TN panel s LED podvicenim je mnohem lepsi volba, nez nejake levne IPS. U takoveho levneho IPS, ktere se pysni papirove odezvou 8ms, ktera ovsem nema problem v praxi u takovych levnych IPSek dosahovat i nasobku teto uvadene hodnoty, si clovek muze opravdu tak jedine upravit nejakou tu fotku. Mimoto levna IPSka proslula „blednutim barev“ s narustajici dobou pouzivani.
    Takova generalizace TN je shit, IPS je super, LED je podvod je v podstate nesmyslna… Je to takove medialni klise. A mimochodem vyrobcum by jiste nevadilo od zitra prodavat pouze ty drazsi panely, to Te ubezpecuju…

  9. Roman Flössler

    6. 12. 2010 at 0:32

    peter: musim rict, ze Tvuj komentar je plny zavadejicich nepresnosti az nesmyslu. Tak predevsim levny IPS panel nestoji 3x víc nez TN. Levne 22 palcove TN displeje se prodavaji kolem tri a pul tisíce, levny IPS (LG 2220P) stoji 4600 Kč, v kvalite obrazu je pritom zasadni rozdil ve prospech IPS. Kvalitni obraz oceni kazdy, kdo na pocitaci kouka na fotky, filmy, hraje hry. Papirova odezva je vzdycky jen hezke cislo, realna hodnota je vyssi stejne tak u TN jako u IPS. O tom ze by levne IPS proslula blednutim barev jsem jeste neslysel, chtelo by to dat odkaz na duveryhodny zdroj, nebo prestat placat nesmysly. TN je skutecne shit, staci se koukout na displej vetsiny notebooku, jak se obraz ztmavuje/zesvetluje i pri malem pohybu hlavou. IPS neni super, ma taky sve mouchy, viz. muj clanek o vyberu LCD monitoru. A LED je predevsim ukazka chytreho marketingu, zpusob jak lidem prodat lesteny prd. Vyrobci investovali do vyrobnich linek na TN panely nemale penize, takze potrebuji prodavat TN panely a nalepka LED je jednim ze zpusobu jak ozivit poptavku.

  10. Romane,dík za osvětlení LED technologie.Koupil jsem LED TV Samsung a po přečtení návodu jsem ji zděšeně jel vrátit.Psali tam,že nesmí být dlouho puštěn jeden kanál,protože statické obrázky(logo TV atd.) se mohou vypálit do obrazovky.Proto ani TV neuměla prohlížení JPG.Co si o tom myslíš?Díky.

  11. Roman Flössler

    14. 12. 2010 at 14:32

    Řekl bych, že to byla Plasma TV, u LCD (LED) technologie problém s vypalováním obrazu není.

  12. Díky za článek dobrý člověče. Zrovna minulý týden jem vybíral nový monitor a nemohl jsem nikde najít stručné vysvětlení toho kde se berou tyhle druhy monitoru jako tn ips a co to pro mě znamená.
    Monitor už jsem vybral – naštěstí je to ips :-)
    Ale za super článek děkuju :-)

Napsat komentář - uvítám váš názor

Váš email nebude publikován.

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fotogalerie: