LCD monitor nejen na úpravu fotografií

Vybrat si LCD monitor je jeden velký kompromis, na trhu je několik technologií LCD panelů a každá má svoje nepřijemné mouchy. Zdaleka neplatí, že pozorovací úhly jsou problémem jen u levných TN panelů. I když se lepší typy panelů (IPS a PVA) chlubí úhly kolem 178°, bohužel to není pravda ani z poloviny. Spolehlivě zobrazit barvy z většího úhlu zvládají pouze CRT monitory a víceméně i některé profi LCD displeje za desítky tisíc.

Zkratky TN, PVA, IPS vám nic neříkají? Podívejte se
nejdřív na článek o LCD LED monitorech

U běžně prodávaných (dejme tomu do 15 tisíc) IPS a PVA panelů stačí malá odchylka od přímého pohledu a už začíná docházet k degradaci obrazu. Nejhorší na tom je, že přímý pohled má člověk pouze na jedno místo obrazovky, kraje obrazovky bývají v úhlu kolem 30° a tam už se začínají projevovat neduhy zobrazení. Výběr LCD panelu do 15 tisíc tedy spočívá ve volbě menšího zla.

ips-tn

TN panely – opravdu špatná volba

Výhodou je nízká cena, nízká spotřeba a vysoká rychlost překreslování obrazu. Hodí se především pro hráče akčních her, popř. pro nenáročné použití do kanceláře. S kvalitou obrazu jsou TN panely na štíru, mají mizerné podání barev, světlé odstíny bývají přepálené, tmavé se naopak slévají do černé. Většina TN panelů umí jen 6bitové barvy (262 tisíc barev), zbytek do 16 milionů se simuluje tzv. ditheringem. Při pohledu z boku dochází k šednutí barev až k jejich inverzi. Ještě horší je to s vertikálními úhly, při pohybu hlavou nahoru a dolů (stačí pár centimetrů) je na TN panelu vidět, jak se barvy ztmavují/zesvětlují. Názorně je to vidět na videu srovnání IPS (Dell 2209WA) vs. TN (Samsung 226BW). I přes tyhle nevýhody jsou TN panely stále nejprodávanější a montují se do většiny notebooků.

PVA panely – superčerné, někdy až moc

Úroveň černé je tradiční problém LCD panelů, především TN panely místo černé zobrazují více či méně světle šedou. V tomto PVA panely nemají konkurenci, jejich černá je až několikanásobně tmavší než u IPS technologie. Např. Eizo EV2333W díky tmavosti černé může nabídnout kontrast 3000:1 (černá je 3000x tmavší než bílá barva). U IPS panelů je obvyklý reálný kontrast kolem 900:1.

Slabinou PVA panelů jsou oproti IPS horší pozorovací úhly, při pohledu z boku dochází k posunu a zesvětlení barev (gamma shift) – fotka porovnávající IPS (nec 2490UXi) vs S-PVA (Dell 2408). Zesvětlení barev se projevuje i při přímém pohledu, kraj monitoru je totiž pod úhlem a tam už začíná být gamma shift patrný. Dalším problémem PVA je slévání tmavých odstínů, překvapivě k němu dochází při přímém pohledu na monitor, když se podíváte z boku, jsou detaily v černé dobře patrné –  podívejte se na video. Dívat se na displej z boku, abych viděl korektní obraz mi přijde obzvlášť špatné. Útěchou může být, že PVA panely mají nižší spotřebu než IPS.

IPS panely – přijatelný kompromis

Kompromis proto, že IPS nemá tak dokonale černou jako PVA panely, ale také netrpí tak velkými problémy s pozorovacími úhly. Obraz na IPS panelu má stabilní barvy a světlost i při pozorování z větších úhlů, bohužel s výjimkou tmavých odstínů a obzvlášť černé. Při pohledu z boku na černou plochu, dochází k tzv. glow efektu, černá barva začne doslova zářit – podívejte se na video. U P-IPS panelu (NEC PA241w) táhne černá do fialova, u levnějšího E-IPS (LG W2220p) je z černé světlě šedá a nejlíp dopadlo IPS vylepšené o SA-SFT technologii (NEC 2190UXi). Za zmínku ještě stojí ještě A-TW-IPS což je IPS panel obohacený o polarizační filtr. Ten eliminuje glow efekt, na druhou stranu snižuje kontrast, proto ho prý NEC přestal vyrábět. Fotka porovnávající A-TW-IPS (NEC 2490WUXi) s H-IPS (HP 2475w).

Tyto nevýhody PVA a IPS panelů se v recenzích bohužel moc často nezmiňují (nejspíš kvůli inzerentům). Nejvíc mě v tomto pobavil Pctuning, který v recenzi LG W2220P napsal „V žádném z mnou sledovaných úhlů jsem nezpozoroval deformaci barev nebo světelných tónů – vše bylo tedy dle očekávání v pořádku“ a pod tím je vyfocený testovací obrazec s ukázkovým glow efektem, kdy je místo černé světle šedá.

Na co si dát ještě pozor

Minimální svítivost LCD: Ve specifikacích je uváděna maximální svítivost (typicky 300 cd/m2), ale daleko podstatnější je ta minimální. To kvůli tomu, aby se na displeji dalo pracovat i v noci a příliš nezářil do očí. Dobré je vybrat si monitor u kterého se dá svítivost stáhnout co nejvíc. Obvyklá svítivost pro práci ve dne je kolem 120 cd/m2, maximální hodnotu svítivosti LCD displeje nejspíš nikdy nevyužijete.

Dynamický kontrast: Nemá žádnou vypovídací hodnotu, dynamický kontrast je číslo, který si z prstu vycucalo marketingové oddělení, aby ohromilo neznalé kupující. Je to podobné jako P.M.P.O. výkon u reproduktorů, kdy se malé stolní chrchláčky pyšní výkonem 200 wattů.

sRGB vs. Adobe RGB: Displej s Adobe RGB dokáže zobrazit větší rozsah barev (gamut), ale ne vždy je to výhodou. Barevný prostor Adobe RGB najde využití především v oblasti předtiskové přípravy, kdy oproti sRGB dokáže zobrazit všechny tisknutelné barvy. Aby Adobe RGB mělo vůbec smysl (tedy vidět na monitoru to, co potom vyleze z tiskárny), je potřeba mít zkalibrovaný celý řetězec monitor – tiskárna – papír, tzn. investovat ještě do kalibrační sondy pro tiskárnu i monitor a taky do pořádné tiskárny.
Pokud dáváte fotky do minilabu a vystavujete je na webu, nemá Adobe RGB smysl a je naopak nevýhodou. Minilaby s Adobe RGB neumí pracovat, stejně tak většina prohlížečů zobrazí fotky s Adobe RGB profilem špatně, výjimkou je jen správně nakonfigurovaný Firefox. Drtivá většina windows aplikací nemá zabudovánu správu barev a fotky či obrázky zobrazuje zhruba v sRGB barevném prostoru. Takže pokud Adobe RGB monitor neumí simulovat sRBG prostor (což zvládá v podstatě jen Eizo a NEC), budou se barvy zobrazovat přesaturovaně.

Jak jsem vybíral LCD monitor

Nedávno mi odešel starý trinitron CRT, takže jsem za něj vybíral LCD náhradníka, chtěl jsem něco do deseti tisíc. Vzhledem k nevýhodám jednotlivých technologií jsem se koukal po nějakém IPS panelu, jako přijatelném kompromisu. Prvním kandidátem byl oblíbený Dell 2209wa, který zaujme hlavně pěknou cenou. Nevýhodou je však vysoká minimální svítivost a černá barva je dost světlá. Z větších panelů mě zaujal 23“ NEC EA231WMi a 24“ HP ZR24w, které se prodávají za necelých 10 tisíc. Proč jsem neuvažoval o nějakém levnějším Eizu?Nakonec jsem skončil u toho nejlevnějšího, co se dá v oblasti IPS panelů pořídit – u LG W2220p za něco málo přes pět tisíc. Přišlo mi zbytečné dávat dvakrát tolik za NEC či HP, když je kvalita obrazu prakticky stejná. Full HD rozlišení nepotřebuji, víc ocením poměr stran 16:10. Černou má LG o něco lepší než zmiňovaný Dell 2209wa a srovnatelnou s HP a NECem. I kdybych koupil třikrát, čtyřikrát dražší model, pořád bude trpět glow efektem, což by mě u monitoru za 20 tisíc obzvášť štvalo.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními:

33 Comments

  1. pěkný článek, konečně v tom mám jasno. díky

  2. Kopil jsem ten LG. Zdá se mi za ty peníze až moc dobrý. Kvalifikované rady a komentář! Opravdu nemá cenu platit Nékolikrát víc peněz za prakticky stejnou kvalitu.

  3. Díky za skvělý článek, opravdu lze najít i levné monitory a možná i kvalitní, uvidím až koupím :-)

  4. Díky za článek. Pojednává srozumitelně o tématu bez zbytečných fyzykálních detailů a teorií, se ktrerými se často v článcích hrají. Jde o to i prakticky zhodnotit co technologie přinese.

    Co mi však článek nezodpoveděl. Nejsem typický filmový ani TV fanda. Na PC dělám mimo webů a občas nějaké grafiky vlastní filmy. Střih. Úpravu fotografií která se běžně myslí tolik nedělám.

    Je dobré dát si pozor na nějaké jiné parametry? Napadá mě, že odezva může být v tomto velmi důležitá.
    Díky.

  5. Roman Flössler

    26. 10. 2010 at 23:53

    Tnet: díky, to jsem rád, že se článek dobře čte. Co platí pro úpravu fotek, platí i pro video a vůbec pro cokoliv, kde záleží na kvalitě obrazu. Nejpomalejší odezvu mají PVA panely, ale na video by měli stačit, záleží na konkrétním monitoru. IPS panely jsou rychlejší a jdou na nich bez problémů hrát i akční hry, snad s vyjímkou progamingu. Nejlepší je, projít si pár recenzí či zkušenosti uživatelů, kde odezvu hodnotí.

  6. Dobrý den, prosím Vás o radu. Zabývám se především digitální fotografií a rád bych si pro tyto účely pořídil kvalitní monitor. Mám veliké dilema a to, zda si pořídit monitor ve formátu 16:9 nebo 4:3. A tak váhám mezi LG W2220p a HP LP2065. Monitor ve formátu 4:3 mi přijde pro fotografii vhodnější. Mohl byste se k tomu vyjádřit ? Děkuji Vám.
    P.S.
    je nějaký rozdíl mezi typem LG W2220P-BF a LG W2220P-SF ?

  7. Roman Flössler

    6. 11. 2010 at 9:49

    Dobrý den. Těžko říct, mě vyhovuje víc 16:9. Ve Photoshopu i dalších programech, bývají u bočních stran obrazovky panely s nástroji, takže je prostor na monitoru optimálně využit. Horší je to při prohlížení webu či používání kancelářského balíku, tam by se spíš hodil 4:3 monitor.
    Rozdíl je v barvě monitoru – BF je černá, SF stříbrná.

  8. Vím, že je to tady už docela probráno a zhodnoceno, ale rad bych se take zeptal na radu či zhodnoceni z Váši strany, pracuji hlavně s fotografii jejji prokreslenosti do detailu a střihem videa. V podstatě se rozhoduji mezi těmito dvoumi monitory, vidite v nich nejaky jiny rozdil nez rozliseni?? Treba Vámi zminovanou minimalni svitivost?? LG W2220P x HP ZR22w

    Dekuji za odpoved.

  9. Roman Flössler

    5. 12. 2010 at 1:35

    Tejn: HP ZR22w jsem neviděl, nedokážu je porovnat, zkuste recenze..

  10. Dobrý den.
    Co říkáte na monitor LG W3000H-BN 30″ , doporučil by jste ho na práci s foto?
    Díky

  11. Díky za dobře a srozumitelně napsaný článek.
    Já jsem si též na základě vašeho článku pořídil monitor LG W2220P a jsem s ním spokojen.
    Jen mám prosbu,zda bzjste mi mohl poradit,jaký profil monitoru použít.
    Používám profil monitoru daný výrobcem.Na vyzkoušení,jsem si stáhl program Photoshop Elements.Ten mi po spuštění hlásí-zdá se že váš profil monitoru je vadný proveďte kalibraci.
    Děkuji za Váš čas
    Jindřich navrátil

  12. Roman Flössler

    7. 4. 2011 at 14:33

    Mě ten profil dělal úplně to samé. Buď si monitor zkalibrujte a nebo si stáhněte profil odjinud. Weby dělající recenze, dávají profily recenzovaných monitorů občas ke stažení.

    Ale kalibrace se dělá právě proto, aby se srovnaly odchylky jednotlivých kusů, takže profil z jiného W2220P může barvy i rozhodit.

  13. Jindřich

    9. 4. 2011 at 8:30

    Velice vám děkuji za odpověď.Pokusím se, zda bude někdo schopný v okolí mého bydliště mi provést kalibraci monitoru.Bydlím na Sokolovsku.

    Jindřich Navrátil

  14. Už jsem prošel nepřeberné množství článků, recenzí, testů … ohledně LCD technologií a nikde jsem nenašel tak komplexně a přitom srozumitelně zpracovaný pohled-názor… Klobouk dolů za autorovo zpracování. Jen tak dál :-)

  15. Posielam článok na prečítanie ďalej. Aby aj iní zistili, že možností na výber je viac, nie iba drahé E… :-)
    Opýtam sa: ak by ste mal aktualizovať kúpu do obdobia dnešných dní, zostal by ste pri LG W2220p alebo máte ďalšie tipy? Dík.

  16. Roman Flössler

    6. 6. 2011 at 18:54

    Miro: LG teď uvedlo na trh ještě další podobné IPS modely, jeden z nich má LED podsvícení. Takže bych si pročetl recenze k nim.

  17. Ďakujem, idem si pozrieť nejaké recenzie. LED podsvietenie asi bude kvalitnejšie (rovnomernosť) a úspornejšie.

  18. U výrobcu LG som e-IPS s LED nenašiel. IPS bez prípony a s LED ano: LG IPS236V a ďalší LG IPS231P. Cenove sú rovnako ako LG W2220P-BF. Že by som si ho predsa len kúpil? Ak má 10 trubíc, tak rovnomernosť bude dobrá, horšie je to s úspornosťou?
    Čo na to Romane?

  19. Roman Flössler

    6. 6. 2011 at 23:03

    Přesně tyhle modely jsem měl na mysli. Jak to mají s rovnoměrností podsvícení a spotřebou vážně nevím, doporučuji googlit :). Co by mi na nich vadilo je poměr stran 16:9, na můj vkus už je to moc nudloidní.

  20. Nie som z toho rozdielu e-IPS a IPS o nič múdrejší ani po telefonáte do call centra LG. Presviedčali ma na LED no rozdiel mi nevysvetlili. Zaujímavé je že na LG stránkach som W2220P našiel (zatiaľ ) iba v ČR. Chcem porovnať tieto dve techológie aby som si vybral lepší monitor pre úpravu fotografií, ideálne by bolo mať ich cedľa seba.
    S tou rovnomernosťou osvetlenia nemusí byť LED lepšie riešenie, určite je úspornejšie.

  21. Roman Flössler

    17. 6. 2011 at 13:12

    Podle tohoto článku – http://extrahardware.cnews.cz/lg-flatron-ips231p-23-ne-tn-hit-pod-4500-kc – má LG IPS231P taky e-IPS panel, ale nativně bohužel jen 6-bitové barvy podobně jako TNka. Rovnoměrnost podsvícení má velmi dobrou.

  22. Až dnes si budem objednávať monitor. Čítam tu vyššie že LG IPS231P má jen 6-bitové barvy, a opýtam sa aké farby má W2220P? Je to podobné?
    Ešte jedno – LG IPS231P nemá HDMI a ja zase nemám na DVI (notebook). Idem zistiť či je redukcia-prevodník HDMI na DVI.

  23. Roman Flössler

    27. 6. 2011 at 17:02

    W2220P má 8-bit barvy, je to uvedeno v odkazu výše.

  24. W2220P dnes objednaný u troch predajcov – označili ho za výbehový typ alebo vypredaný. Na svojich stránkach to neuvádzali! Medzitým zlacneli tieto dva, LCD Dell U2311H 23″ alebo LCD Dell Ultrasharp 2209WA 22″. Rovnako používajú IPS, cena rovnaká ako 2220. Asi panel bude rovnaký – z LG. Ísť do toho?

  25. Roman Flössler

    28. 6. 2011 at 15:51

    To je zvláštní, přitom Dell 2209WA je staršího data. Dell 2209WA má stejný panel jako LG w2220p. Dell U2311H má jiné rozlišení i jiný panel – jen 6-bitový, 8-bit barvy se emulují pomocí FRC.

  26. Díky za super článek,v současnosti stojím před výběrem monitoru o co horší je tedy výsledek 6+2 bitové než 8 bitové barvy u LG,myslím u LGI PS236V a LG IPS231P.

  27. Roman Flössler

    5. 9. 2011 at 18:35

    Tyhle 6-bit LG emulují 8-bit barvy pomocí FRC – přeblikáváním barev. Např. kdyby LCD umělo zobrazovat jen černou a bílou barvu, tak šedá se vytvoří tak, že střídavě přeblikává černá a bílá a oko si to zprůměruje na šedou. Tohle přeblikávání může být nepříjemné pro oči a vadit při práci, ale záleží na tom, jak se to výrobci povedlo ošetřit a jak má kdo citlivé oči, většině populace by to nemělo vadit. Nová LG jsem neviděl, tak to nemůžu posoudit.

  28. Zdravím. Sháním monitor k notebooku. Již před rokem jsem se pokukoval a měl jsem vyhlídlé LG w2220p, jenže těd zjištuji, že je už neprodejné. Mělo by to být v ceně do 7 tisíc. Co jsem se tak díval, tak LG má hodně modelů s IPS panelem do této cenové relace, jenže vše 16:9 a nevím, jestli je kvalita obrazu tak dobrá, když monitor stojí pouhé 4 tisíce. Proto prosím o radu, do jakého LCD by jste ted šel?

  29. Dobrý den, výborný článek. Já jsem si asi před týdnem koupil nový monitor Benq 2020HD a mám problém se zobrazením fotografií. Téměř všechny fotky mají (hlavně v pozadí, kde je nejvíce „šumu“) hrozné „mapy“. Když to srovnám s ostatními starými LCD monitory, které mám doma, je to strašný rozdíl. Nevíte, jak se toho zbavit? V obchodě mi řekli, že mám vyměnit analog. kabel za digitální, což jsem dnes učinil s 0 výsledkem.. :(

  30. Roman Flössler

    15. 9. 2011 at 20:09

    Kuba: jak už jsem psal, nová LG jsem ještě neviděl, takže nemohu posoudit. Doporučuji načíst recenze.

    Jirka: Díky. Těch příčin může být celá řada, např. můžete mít na počítači nastavené jen 16bit. barvy (to by odpovídalo těm mapám – posterizaci) nebo se s monitorem nainstaloval špatný barevný profil. Zkusil bych monitor připojit k jinému počítači, abyste vyloučil, že je problém v nastavení počítače. Můžete zkusit v menu monitoru nastavit různé módy zobrazení a pokud to bude blbnout stále, tak asi jedině reklamovat, popř. vrátit v 14 denní zkušební lhůte.

  31. Díky, zkusím ho připojit jinam, ale trochu se bojím té reklamace. Monitor si tam týden nechají a pak mi řeknou, že to je normální, protože to je velký širokoúhlý monitor nebo tak něco. Je totiž pravdou, že všechno ostatní vidím normálně, jen fotky takto „blbnou“. Ty mapy jsou opravdu hrozné. 32 bitů True color mám nastaveno a monitor instaloval ovladače z originálního CD.. :(

  32. Pan Flössler, mam otazku na vas. Uvedeny model – LG W2220p sa už nepredava. Ktory z takych modelov do 5000 Czk (200€) je aktualne teraz dobra volba na fotografie? Som amater, no mam zrkadlovku, robim s adobe LR, nejake IR fotografie a pod.
    Vdaka

  33. Roman Flössler

    29. 9. 2011 at 11:05

    Do 5 tisíc moc na výběr nemáte, IPS panel v této cenové relaci nabízí jen LG, může si to dovolit, protože vyrábí přímo LCD matrice. Těch modelů má LG do 5 tisíc několik, ale jen LG IPS231P má polohovatelný stojan, tak bych bral ten.

Comments are closed.

Fotogalerie: