Adobe Photoshop, co jiného

Aneb zamyšlení nad volbou programu na úpravu a retuš fotografií.

Hned ze začátku pro jistotu uvedu, že na základní úpravy fotek (vyvážení bílé, křivky, ořez, zmenšení, doostření), stačí téměř jakýkoliv foto software a Adobe Photoshop opravdu není třeba. Na druhou stranu i tak elementární úprava, jakou je doostření fotky, se dá provést daleko kvalitněji s Photoshopem či podobně pokročilým nástrojem.

Zajímavý mix pokročilých funkcí nabízí populární Zoner Photo Studio, bohužel kvůli absenci vrstev nemá uživatel nad těmito funkcemi dostatečnou kontrolu a s provedenými úpravami nelze už dále pracovat, ze stejného důvodu je omezená i práce s výběry.

photoshop
Prostředí Adobe Photoshop CS3

Naprostou volnost a preciznost při úpravách poskytují až programy, které dokáží plnohodnotně pracovat s vrstvami, nejznámějšími jsou Adobe Photoshop, Gimp a Paint Shop Pro. I když je Gimp zdarma a Paint Shop Pro stojí dva tisíce, je Adobe Photoshop pořád číslo jedna, čím to?

Photoshop má řadu mocných nástrojů (vrstvy úprav, retušovací štětec, zpřesnění výběru, štetec historie..), které dokáží výrazně ušetřit práci. Jejich funkce se dá sice nahradit použitím několika standardních nástrojů, ale když člověk zjistí, kolik to stojí času navíc, tak už jen kvůli těmto nástrojům se vyplatí Photoshop používat.

Hlavním důvodem popularity Photoshopu je to, že se firmě Adobe podařilo Photoshopu vydobít pozici průmyslového standardu – nástroje pro profíky a to nepřebije ani nulová cena Gimpu. Z této pozice vyplývají zásadní výhody Photoshopu:

Obrovská uživatelská základna
Ta tvoří tutoriály a obsah diskuzních fór. Kde jinde, než na webech zaměřených na Photoshop, najdete tutoriály a rady profesionálů, od kterých se toho dá nejvíc naučit.

Nabídka třetích stran
Největší množství placených i zdarma dostupných doplňků je samozřejmě pro Photoshop. Úplně stejné je to s knihami a výukovými kurzy.

Uplatnění v komerční sféře
Nabité znalosti se dají dobře uplatnit i při hledání zaměstnání, stačí se podívat na nabídky práce, když jde o zpracování obrazových dat, je v drtivé většině případů požadována znalost Photoshopu. Ještě jsem neviděl firmu, která by používala něco jiného.

Zásadní nevýhodou Photoshopu je cena, obzvlášť pro Evropu je stanovena hodně vysoko. V internetových obchodech v USA se dá ale Photoshop sehnat až několikanásobně levněji, když se obejdete bez pěkné krabice. To už pak cena vychází rozumně a v „zrcadlovkářské“ výbavě se ztratí.

Spousta fotografů si nejspíš řekne, že koupě drahého Photoshopu se jim nevyplatí, ale vyplatí se vůbec koupit si foťák (tzn. aby si na sebe vydělal)? Spíš záleží na tom, jestli si chcete hrát s profi nástroji, přiblížit se tak profíkům a třeba jednou mezi ně i patřit.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními:

4 Comments

  1. Před pokoutnými nákupy Photoshopu na ebay apod. bych spíš varoval, často to bývají různé multilicence, které mohou, ale nemusí fungovat.
    Nedávno byla nabídka pro studenty, Photoshop CS3 za 1300 a celý balík Creative Szite za 2000+.

  2. Roman Flössler

    16. 11. 2009 at 17:29

    Riziko špatného nákupu se dá minimalizovat. Na ebay zásadně nakupovat jen od powersellerů – mají řádově tisíce zákazníků a tuším, že alespoň 98% musí být s nákupem spokojeno, aby si prodejce udržel titul powerseller. U jiných eshopů se dá zase orientovat podle informací z hodnotících webů, popř. zkušenosti s daným eshopem zkusit vygooglit.

    Co vím, tak ta verze pro studenty měla jedno zásadní omezení – nesměla se používat komerčně.

  3. Jak říkám, oficiálně stojí např. Photoshop CS4 Extended 999 USD (web Adobe), cokoli s výrazně nižší cenou je tudíž podezřelé, ať to prodává kdokoli.

    Studentská verze nejde používat komerčně, ale myslel jsem, že nás tu většina fotí hlavně pro radost, takže by to nemuselo vadit :)

  4. Jinak česká cena činí 28 804,-, při současném kurzu to je o cca 10 000 víc, slušný :)

Napsat komentář - uvítám váš názor

Váš email nebude publikován.

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fotogalerie: