Jaký vybrat foťák – kompakt, ultrazoom, zrcadlovka nebo bezzrcadlovka?

Taky chcete začít fotit a líp než mobilem? Tento článek by vám mohl pomoci s výběrem foťáku. Je určen hlavně pro ty, co nemají moc představu, co od foťáku chtějí. Nejdřív ale krátké zasvěcení do problematiky.

Fotoaparát je vlastně stroj na zachytávání světla, čím více světla dokáže zachytit, tím lepší je technická kvalita fotky. Pro zachytávání světla jsou důležité dvě věci: velikost snímacího čipu a světelnost objektivu. Takto vypadá srovnání velikosti snímacího čipu u jednotlivých tříd foťáků.

velikost senzoru

1/2.3” – levné kompakty a ultrazoomy – velmi malý snímačí čip. Jen o něco větší, než se montuje do mobilů.
1/1.6” a 1/1.7 – tzv. profikompakty. Ty se obvykle vyznačují i vysokou světelností objektivu.
1″ (Nikon CX) – profikompakty a kvalitní ultrazoomy
4/3” – bezzrcadlovky od Olympusu a Panasonicu
APS-C – zrcadlovky a bezzrcadlovky
Fullframe – profesionální zrcadlovky a bezzrcadlovky.

Upozornění: následující text je můj názor na věc.
A teď už k výběru foťáku, nejdříve co nekupovat.

Co nekupovat – levné kompakty

prvni-fotak-kompakty

Tím mám na mysli takové ty mýdlové krabičky, co se cenově pohybují zhruba od 800 Kč do 3 tisíc Kč. Tyto kompakty mají snímací čip podobné velikosti jako mobily a i kvalita fotek tomu odpovídá.  Není moc důvodů (snad jen optický zoom), proč si takový kompakt koupit, když foťák podobných kvalit už nosíte v kapse v podobě chytrého telefonu. Kvůli mobilům prodeje levných kompaktů v posledních letech rychle klesají.

Co nekupovat – levné ultrazoomy

prvni-fotak-ultrazoom

Ultrazoomy se tváří jako dospělejší foťáky, jejich tělu dominuje objektiv s velkým zoomem. Hlavní výhodou ultrazoomů je obrovský rozsah objektivu – od širokého záběru (krajina) až po velké  přiblížení obrazu (divoká zvířata). Běžně umí více než 30x přiblížit obraz. Cenově se pohybují zhruba od 3 do 10 tisíc. Existují i ultrazoomy s více než 100x přiblížením, které jsou drahé a o to víc nesmyslné.

Aby se dal vyrobit objektiv s takovým rozsahem v dostatečně kompaktní velikosti a za tak nízkou cenu, vyžaduje to hodně kompromisů. Především nízkou optickou kvalitu a použití 1/2.3” malého snímače. Snímač má stejnou velikost, jako se dává do těch nejlevnějších kompaktů. Kvalita fotek z levného ultrazoomu opět odpovídá mobilu, ale na rozdíl od mobilu si můžete přiblížit kostelík na protějším kopci.

Z fotografického hlediska však focení kostelíku na protějším kopci moc smysl nemá, velký zoom zplošťuje perspektivu, i lehký opar či vlnění vzduchu úplně znehodnotí barvy a detaily. Přímo u kostelíku uděláte podstatně lepší fotky. Na většinu foto-témat stačí 5x zoom resp. ohnisková vzdálenost 24 mm – 120 mm. (24 x 5 = 120)

Na co se velké přiblížení hodí, jsou zvířata ve volné přírodě. Ty ovšem obvykle nepózují na dobře osvětlených místech, ale skrývají se někde mezi stromy, kde je málo světla. A tam ultrazoom nestačí kvůli svému malému čipu a objektivu s nízkou světelností, nedokáže zachytit dostatek světla a výsledkem jsou často dost mizerné fotky (rozmazané, bez detailů).  Pěkně vyfotit s ultrazoomem letícího ptáka je skoro nemožné.

Kvalitní ultrazoomy

olympus-stylus1

Prodávají se i ultrazoomy s větším 1″ snímacím čipem – Panasonic FZ1000 a Sony RX10. Ty už fotí slušně, ale odpovídá tomu i cena. Mají podstatně menší zoom než levné ultrazoomy, to je dáno použitím kvalitnější optiky s lepší světelností a většího čipu. Jako univerzální foťák třeba na cestování je to dobrá volba. Pokud chcete vyloženě fotit zvířata, je lepší investovat do zrcadlovky a levnějšího teleobjektivu.

Co nekupovat – zrcadlovka se seťákem

prvni-fotak-zrcadlovky

Hodně začínajících fotografů pokukuje po zrcadlovce, protože zrcadlovky jsou známé špičkovou kvalitou fotek a tím, že s nimi fotí profíci. Není však zrcadlovka jako zrcadlovka, profíci mají výbavu za desítky či spíš stovky tisíc. Kdyžto začínající fotograf si nejčastěji koupí nějakou amatérskou zrcadlovku do deseti tisíc i s objektivem.

Hlavní kámen úrazu je v setovém objektivu (obvykle objektiv 18‑55 mm f3,5-5,6), který se prodává společně se zrcadlovkou. Obvyklý setový objektiv možnosti zrcadlovky degraduje na úroveň kvalitního kompaktu. Ke smysluplnému využití zrcadlovky je potřeba investovat do specializovaných objektivů, které jsou často dražší než samotná zrcadlovka.

prvni-fotak-objektivy

Problémem levných zrcadlovek je dále to, že je výrobci osazují dávno zastaralými komponentami. Například Nikon do nové zrcadlovky D3500 montuje 15 let starý ostřící modul  Multi-CAM 1000 s 11 ostřícími body, kterého má nejspíš ještě plné sklady.

Zrcadlovka byla navržena jako nástroj na práci, proto je robustní. Pokud chcete foťák, který s sebou budete tahat po výletech a fotit různé věci kolem sebe (lidi, přírodu, město, detaily), zrcadlovka je na to zbytečně velká a těžká. K tomu jsou vhodné jiné kategorie foťáků (viz. níže).

Když ale člověk od začátku ví, že chce fotit zvířata ve volné přírodě nebo třeba sport, tak tam dává zrcadlovka maximální smysl. Ale na takové focení je potřeba koupit patřičnou fotovýbavu (hlavně objektivy) a rozhodně se nevejdete do deseti tisíc. S většími objektivy je robustní tělo zrcadlovky výhoda.

Co koupit – profikompakt

prvni-fotak-profikompakty

Profikompakty mají obvykle vysoce světelný objektiv a tím kompenzují menší velikost čipu. Takže kvalita fotek z profikompaktu je na úrovni zrcadlovky se setovým objektivem. Hlavní výhodou profikompaktu je kombinace malé velikost a přitom velmi slušné kvality fotek. Profikompakty bývají plně vybaveny, častokrát umožňují víc nastavení než levné zrcadlovky. Stejně jako zrcadlovky umí profikompakty fotit do RAWu a dostat tak z fotky maximální kvalitu. Profikompakty mají obvykle 3x – 5x optický zoom.

Nejlepší na koupi profikompaktu je, že s největší pravděpodobností nepůjde o vyhozené peníze. U zrcadlovky hrozí riziko, že kvůli její velikosti vás přestane bavit ji tahat s sebou, profikompakt se s přehledem vejde do kabelky či kapsy u bundy. Na profikomaktu se naučíte fotit a zjistíte jestli se chcete focení věnovat víc. A i když si pak třeba koupíte zrcadlovku a objektivy na focení modelek, tak profikompakt se bude pořád hodit pro focení na výletech a při cestování. Takhle to dělají i profíci. Zrcadlovka je jejich pracovní nástroj, ale po výletech ji netahají, na to si koupí kvalitní kompakt nebo bezzrcadlovku.

Zajímavé profikompakty:

Nikon CoolPix P340 – jeden z nejmenších profikompaktů a nejlevnější

Fujifilm Finepix X10 – retro vzhled, ruční zoomování, pěkná cena

Panasonic Lumix LX7 – kromě fotek i výborné video

Sony Cyber-Shot RX100 – jednopalcový čip, přitom velmi kompaktní

CANON PowerShot G16 – rychlé ostření

Fujifilm FinePix X30 – retro, ruční zoomování, el. hledáček

Panasonic LX100 – velký čip + světelný objektiv = nejvíc rozmazané pozadí mezi kompakty. 4K video

Canon má celou řadu profikompaktů s jednopalcovým a větším čipem (Canon G1X, G3X, G5X, G7X). Tyto kompakty mají nedostatečný objektiv na širokém konci, na focení krajiny to není kvalitní řešení.

.

Co koupit – Bezzrcadlovka

prvni-fotak-bezzrcadlovky

Bezzrcadlovky kombinují vlastnosti zrcadlovek a kompaktů, z obou světů si berou to lepší. Nejčastěji mají bezzrcadlovky stejně velký snímací čip jako zrcadlovka a také výměnné objektivy. Stejně jako u zrcadlovek platí, že pro plnohodnotné využití bezzrcadlovky je potřeba dokoupit lepší objektivy než ten setový. Pokud nechcete měnit a dokupovat objektivy je lepší profi-kompakt.

Jak název napovídá, rozdílem oproti zrcadlovkám je chybějící zrcátko a celá zrcadlová komora. Díky tomu jsou bezzrcadlovky o dost menší při stejné kvalitě obrazu a možnostech výměny objektivů jakou mají zrcadlovky. Bezrcadlovka není vyloženě kapesní, ale bez problémů se vleze např. do kabelky. Záleží co na ni nasadíte za objektiv.

Srovnání velikosti zrcadlovky Nikon D3200 a bezzrcadlovky Samsung N3000, obě stojí kolem 8 tisíc a mají stejně velký snímací čip, tzn stejnou kvalitu fotek.

prvni-fotak-dslr-bezzrcadlovky

 

Vynechání zrcátka také znamená, že bezzrcadlovky nemají optický hledáček a místo něj mají elektronický hledáček (ty levnější mají jen zadní displej). Elektronický hledáček nabízí více možností než optický – umožňuje zvětšit obraz pro přesné zaostření, zobrazit živý histogram či vodováhu, „zesílit“ obraz při focení v šeru. Pro začátečníky má elektronický hledáček velkou výhodu v tom, že v něm vidíte obraz, který pak bude skutečně na fotce. Vidíte např. že místo oblohy bude na fotce bílý flek a můžete podle toho korigovat expozici.

Optický hledáček ukazuje nijak neupravený průhled skrz objektiv, jako byste se dívali např. dalekohledem. Dost fotografů preferuje optický hledáček, protože jsou na něj zvyklí, neradi se koukají na displej. Doporučuji vyzkoušet na vlastní oči a podle toho se rozhodnout. Výhodou optického hledáčku je, že nespotřebovává el. energii, foťák na jedno nabití baterie vydrží delší dobu. U bezrcadlovek to chce mít záložní baterii. Nutno dodat, že hledáčky se u jednotlivých modelů mohou dost lišit, obzvlášť pozor na optické hledáčky levných zrcadlovek – ty bývají malé a tmavé.

Oproti profikompaktům mají bezzrcadlovky kvůli většímu čipu větší i objektivy, takže nejsou vyloženě kapesní. Při nasazení dlouhého teleobjektivu se výhoda menší velikosti bezzrcadlovky ztrácí. Pokud zvažujete, že budete chtít dokupovat a měnit objektivy je lepší bezzrcadlovka, jinak je kvůli velikosti lepší kompakt. Výměna objektivů umožní udělat z normálního foťáku nástroj specializovaný třeba na focení portrétů, stačí nasadit portrétní objektiv (často pevná padesátka s vysokou světelností).

Zajímavé bezzrcadlovky:

Sony Alpha 6000 – výborně vybavený starší model za poloviční cenu oproti A6300

Sony Alpha 7 II -  fullframe bezzrcadlovka, top model

Fujifilm X-E2s – retro vzhled, povedený setový objektiv 18-55mm

Olympus PEN E-PL7 –  příznivá cena, menší snímací čip
.

Ergonomie držení – grip

Foťák může mít sebelepší parametry, ale když se vám blbě drží, tak to negativně ovlivní i focení. Toto je hodně individuální. Před koupí je potřeba vyzkoušet, jak se foťák drží, jestli je to pohodlné.

Závěrem

Jsem přesvědčen, že zrcadlovka je nástroj na práci, proto má svou velikost a váhu. Na robustním foťáku se lépe manipuluje s velkými objektivy, které jsou potřeba pro focení sportu, reportáže nebo zvířat. Pokud chcete kvalitní foťák pro focení světa kolem sebe, zrcadlovka je zbytečně velká, zkuste spíš profikompakty nebo bezzrcadlovky. Nemusíte se bát, že by dělali horší fotky. Takto třeba vypadají fotky z profikompaktu Samsung EX1, které jsem nafotil v Českém Švýcarsku. Největší rozdíl nakonec udělají úpravy v počítači, důležité je proto fotit do RAWu.

Chcete se naučit pracovat s RAWem a získat maximální možnou kvalitu fotek? Dal jsem dohromady ebook zdarma, pomocí kterého se to naučíte během hodiny.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními:

40 Comments

  1. Jana Potářová

    10. 12. 2014 at 18:17

    No, zajímavý článek, asi si to Audi tedy nekoupím.

  2. Dobrý den,

    děkuji za vaše články. Jako totálnímu amatérovi mi velmi pomohly s orientací.

    Ráda bych Vás požádala o názor ohledně výběru nového fotoaparátu. Chceme koupit nový rodinný fotoaparát jako náhradu za Nikon Coolpix S560. Budeme jej využívat zejména na focení rodiny a při cestování. Zrcadlovky jsme zavrhli pro jejich objemnost, ale fotky z nich jsou opravdu krásné. Existuje fotoaparát menších rozměrů, který by dosahoval kvality fotek ze zrcadlovek (např. rozostření pozadí)? Chtěli bychom pěkné fotky i za šera a při horších světelných podmínkách. A jak je to se zoomem např. u profikompaktů? Opravdu stačí např. 4x zoom na běžné použití? Cenový strop máme cca 10 000 Kč.

    Předem děkuji za odpověď.

    S pozdravem
    Leona

  3. Roman Flössler

    10. 7. 2015 at 15:55

    Dobrý den, to jsem rád, že jsou články užitečné.

    Aby foťák dokázal hodně rozostřit pozadí a pěkně fotil za horšího světla, tak potřebuje objektiv s vysokou světelností. Tady platí přímá úměra, čím větší světelnost objektivu, tím je objektiv větší a dražší.

    Můžete třeba koupit bezzrcadlovku, která má pěkně malé tělo, ale jakmile se nasadí světelný objektiv, tak velikost sestavy podstatně vzroste
    https://www.flickr.com/photos/nikonrumors/6306421651 a už se blíží zrcadlovkám.
    Navíc tyto světelné objektivy obvykle nemají žádný zoom, takže je potřeba mít ještě objektiv se zoomem a tyto dva objektivy podle potřeby přehazovat.

    Kompaktní řešení tohoto problému nabízí Canon G1 X Mark II nebo Panasonic LX100, ty ale stojí 20 tisíc. Za deset tisíc žádný foťák, odpovídající Vaším požadavkům, neseženete.

    Co se týče zoomu, tak 4x zoom stačí v drtivé většině případů. Pokud ale náhodou uvidíte na skále orla, tak stačit nebude :). Vždycky je to otázka volby, buď si koupíte ultrazoom s mizernou kvalitou a nebo 3x-5x zoom, který fotí kvalitně, ale tolik nepřibližuje. No a nebo zrcadlovku či bezzrcadlovku a k ní 5 různých objektivů, každý specializovaný na něco jiného. Tam se ale cena dostane hravě přes sto tisíc a výbava bude mít váhu několik kilo.

  4. Martina J.

    6. 9. 2015 at 13:12

    Dobrý den,
    mockrát Vám děkuji za krásný článek a přiblížení světa fotoaparátů laikům :-). Chtěla bych se Vás zeptat na názor na tento foťák: http://www.megapixel.cz/nikon-coolpix-p340. Hledáme foťák pro pořízení kvalitnějších fotek běžného života a výletů, aktivního pejska a později také dětí.
    Opravdu jsem (co se týče foťáků) pouze běžný uživatel, který do přečtení Vašeho článku nevěděl, že kompakty mají stejnou kvalitu fotek jako chytré telefony a při uvažování nad pořízení kvalitního foťáku hned uvažuje o zrcadlovce ;-).
    Takže se chci zeptat, jestli s výběrem tohoto foťáku nešlápneme úplně vedle?
    Mockrát děkuji za odpověď.
    S pozdravem Martina

  5. Roman Flössler

    9. 9. 2015 at 17:55

    Dobrý den, díky za pochvalu :). Nikon Cooolpix P340 je na svou cenu výborný foťák. Akorát s focením aktivního pejska může být problém. Na to je potřeba rychle ostřící objektiv a kompakty většinu tak rychle neostří. U zrcadlovek a bezzrcadlovek rychle ostřící objektiv stojí obvykle víc než samotný přístroj. Za 7000 Kč se ale nic moc lepšího než Nikon P340 koupit nedá. Focení pobíhajícího pejska či dítěte se dá řešit tzv. předostřením – zaostří se na vhodnou vzdálenost (třeba dva metry od foťáku) a jakmile se v této vzdálenosti pes ocitne, stačí domáčknout spoušť.

  6. Dobrý večer, moc Vám děkuji za pro mě velmi užitečný článek. Nalákal jste mě na koupi Nikon CoolPix P340 černý, ale zdá se, že už se neprodává. Je to opravdu tak? Pokud ano, mohla bych Vás poprosit o doporučení podobného modelu, nejlépe asi opět Nikonu? Předem moc děkuji. S pozdravem Markéta

  7. Roman Flössler

    29. 12. 2015 at 1:56

    Dobrý den, děkuji za pěkná slova. P340 se doprodává, podle zbozi.cz je na pár eshopech stále skladem. Jako alternativu můžu doporučit Sony RX100, oproti P340 má výhodu většího čipu. Nikon nabízí ještě Coolpix P7800, ten už ale není kapesní.

  8. Dobrý den, děkuji moc za odpověď. Ano, P340 je stále k dostání, ale pouze jeho bílá varianta, kterou jsem původně automaticky zavrhla, ale teď už si říkám, že bych smířila i s ní:). Každopádně se ale zdá, že se mé preference přehouply ke koupi Vámi zmíněného Sony RX100. Uživatelé ovšem opakovaně kritizují blesk, který je údajně nejen nevhodně umístěn, ale navíc se musí mechanicky zastrčit, což může podle některých také vést k brzkému mechanickému porušení. Předpokládám, že i přes tento nedostatek je to stále vysoce doporučeníhodný model, je to tak? Přeji krásný den, Markéta

  9. Právě jsem zjistila, že existují další řady, např. RX 100 II, do kterého bych možná ještě byla ochotná investovat. Jdu zjišťovat výhody:).

  10. Roman Flössler

    29. 12. 2015 at 17:32

    Sony RX100 (všechny řady) patří mezi jedny z nejlepších kompaktů na trhu. S bleskem bych si osobně nedělal starosti, stejně je lepší ho nepoužívat. Interní blesk dělá ostré stíny v obličeji, ostré světlo ničí atmosféru. Většinou je lepší fotit bez blesku, dobře je to vidět na téhle fotce bez blesku – http://www.flor.cz/foto-pf2010 . Interní blesk by osvítil dárky v popředí, ty by vrhali ostré stíny na kočku. Vypadalo by to, jako by člověk svítil na dárky a kočku baterkou. Výhodou RX 100 je mimo jiné právě to, že dokáže dělat dobré fotky i za slabého světla bez použití blesku.

  11. Moc děkuji. Naprosto souhlasím, já navíc fotky (např. lidí večer) foceny s bleskem přímo nesnáším, to raději nefotím vůbec, proto právě řeším tu světelnost. Zdroje uvádí, že RX100 II ji má o 40% vyšší než RX100. Já jsem sice sváteční fotografka, ale zároveň dost outdoorový člověk a horalka, ráda chodím ven za každého počasí a tedy i třeba v husté mlze a např. v lese nebývá světla zrovna nejvíc. Jde mi o to, být schopná zachytit momentky, vzpomínkové okamžiky a navštívená místa (tedy i hory), ale nechystám se do složitých kompozic. Přesto si říkám, jestli už se mi víc nevyplatí připlatit si za vyšší řadu (RX100 II). Budu Vám vděčná za Váš názor.

  12. Roman Flössler

    29. 12. 2015 at 20:33

    RX100 II má úplně stejnou světelnost objektivu ( f/1.8 – f/4.9) jako 1. řada. Stejná je i velikost čipu. Těmi 40% se nejspíš myslí zlepšení citlivosti snímače, ale to je jen nějaké marketingové číslo. Podle měření DXO je rozdíl v citlivosti výrazně menší: 483 vs. 390 – http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Sony-Cyber-shot-DSC-RX100-II-versus-Sony-Cyber-shot-DSC-RX100___896_812 Na fotkách to půjde stěží poznat. Daleko větší rozdíl v kvalitě udělá, zda budete fotit do RAW či JPEGu.

  13. Jestli tomu tedy dobře rozumím, pro mé potřeby postačí koupit RX 100. Ještě jednou Vám moc děkuju. Až dodatečně jsem si uvědomila, jaké štěstí jsme měla, že jsem narazila na Váš článek, který mi pomohl se bleskově zorientovat a rychle (věřím, že správně) se rozhodnout. Do Nového roku přeji hodně úspěchu a radosti. S pozdravem Markéta K.

  14. Roman Flössler

    29. 12. 2015 at 22:22

    Nemáte zač, doufám, že s RX 100 budete spokojena. Vám také všechno nej do nového roku. Roman F.

  15. Zdravim, ve foceni jsem amaterka, fotim kdyz nekam jedu na vylety a moc me to bavi. Chtela bych si koupit nejaky fotacek, hlavne jde mi o to, aby byl co nejlehci, ale samozrejme z neho byly super fotky. Cestuji celkem casto a nechce se mi tahat s velkou vahou :-D Podle clanku jsem asi zahvrhla zrcadlovku, myslim, ze pro me zbytecne. Co za fotcek se mi moc libi a i fotky na netu z neho jsou spickove tak je http://www.digital24. cz/digitalni-fotoaparaty/digitalni-fotoaparaty/kompakty/canon-powershot-g9x-cerna.html Co si o nem myslite? Mate nekdo zkusenosti s nim? Pripadne jak doporucujete CANON PowerShot G16, jake jsou prosim mezi temito fotoaparaty nejvetsi a vyrazne rozdily? Dekuji moc za clanek a odpeved. Sandra

  16. Roman Flössler

    31. 1. 2016 at 11:53

    Zdravím, Canon G9X je dobrá volba, má jednopalcový čip, ten je podstatně větší než u Canonu G16 (čip 1/1,7). Canon G16 má zase větší zoom. Takže si musíte vybrat mezi velikostí čipu (kvalitou obrazu) a velikostí zoomu :). Osobně bych volil větší čip a kvalitu obrazu. Ve článku Canon G9X není zmíněn, protože v době psaní ještě nebyl na trhu. Doporučení se chystám aktualizovat, po tom co Canon v únoru přijde s novinkami.

  17. Dobrý den, prosím o radu – rozhoduji se mezi Fujifilm x30 a Panasonic Lumix lx100. Dosud jsem měla Canon eos450d, ale vadila mi jeho velikost a váha. Fotim zejména své psy, členy rodiny, okrajově přírodu. Hledám pohotový skladný fotoaparát na focení venku i ve výstavních halách. Moc děkuji za Váš názor.

  18. Roman Flössler

    29. 2. 2016 at 0:00

    Dobrý den, oba jsou to kvalitní foťáky a každý má svoje. Fuji X30 má větší zoom, lx100 zase větší snímací čip. Záleží na prioritách. Doporučuji pročíst recenze.

  19. PARÁDNÍ ČLÁNEK-MOC MĚ POMOHL PŘI ROZHODOVÁNÍ JAKEJ FOŤÁ SI POŘÍDIT-DÍKY-TEĎ UŽ SNAD NĚCO VYBERU-ANTONÍN ŠAMALÍK

  20. Dobrý den,
    delší dobu čtu různé recenze a rady na internetu ohledně koupi fotoaparátu a Váš článek se mi zdál nějak nejsrozumitelnější:-). Proto si Vás také dovolím poprosit o doporučení, jaký malý kompakt koupit na focení hlavně dětí a momentek. Sestra má Nikon Coolpix P520, z kterého se mi fotky líbí, ale bohužel to není kapesní foťák, kterému dávám přednost já. Už mi jde z toho hlava kolem a pořád si nemohu vybrat mezi Canon PowerShot G9X, Sony DSC-RX100, případně jsem četla i docela kladné recenze na Olympus (některý PEN) či Fujifilm X-E1), cenová relacce cca do 15tisíc Kč. Dají se některé z těchto kompaktů kvalitou fotek srovnat s uvedených Nikonem (Coolpix P520) – pokud se to dá vůbec srovnávat:-). Díky moc za pomoc.

  21. Dobrý den, vaše stránka mě moc zaujala ! A ted‘ jen doufám že to tady ještě funguje , protože bych chtěla radu od vás. Plánuji si koupit fotoaparát na focení přírody, různých výletů a možná i zvířat. Moc se mi zamlouvá tento fotoaparát https://www.fotoskoda.cz/canon-powershot-sx420-is-cerny/?gclid=Cj0KEQiAx7XBBRCdyNOw6PLHrYABEiQAJtyEQ_YujdE6yg6ALmPtY4E9Sdz9gaIPR03t9y8WIiIJOfwaAnAp8P8HAQ
    píšou že je to ,,kompaktní ultrazoom“ ale nevím jestli se bude hodit na focení toho, čeho chci. Co mě překvapuje je ta konbinace 20 mpx a zároveň i 42x optický zoom….. Tak nevím, protože jsem ve focení cca pokročilý začátečník tak nevím uplně co vše znamená. Tak mi prosím dejte vědět co si o tom myslíte vy, jako profesionál. Když tak, DĚKUJI za odpověď.

  22. Roman Flössler

    4. 12. 2016 at 23:07

    Dobrý den, v poslední době nemám moc času, tak na několik let staré články odpovídám jen sporadicky.

    Markéto, píšete, že chcete foťák na focení dětí a momentek. Nikon Coolpix 520 má 42x zoom, tak velký zoom je na focení dětí zcela zbytečný. Za velký zoom se platí malým čipem a horší optickou kvalitou objektivu. Canon PowerShot G9X i Sony DSC-RX100 fotí podstatně líp než ultrazoomy s malým čipem.

    Mileno, kombinace 42x zoomu a velkého rozlišení znamená jediné, obrazovou kvalitu na úrovni mobilu. Je to popsáno v článku, že levným ultrazoomům je lepší se vyhnout. Ale záleží, co od toho čekáte, pokud chcete jen dát fotky z výletu na Facebook, tak to stačit bude.

  23. Dobrý den,mohla bych vás požádat o hodnocení fotoaparátu CANON G1X MARK II?
    Mnohokrát děkuji.
    Misa

  24. Roman Flössler

    15. 12. 2016 at 0:19

    Dobrý den, s Canonem G1X MKII mám své zkušenosti. Pár dní jsem s ním zkoušel fotit a pak ho vrátil kvůli bídnému objektivu na širkokém ohnisku – https://www.flor.cz/blog/proc-nekupovat-profi-kompakty-od-canonu/ Na jiných ohniscích byl zase problém s lehkým decentrováním obrazu. Další věc je, že Canony mají tradičně horší snímací čipy než konkurence – víc šumí, hlavně ve stínech je to hodně vidět. Jinak se s ním velmi dobře fotilo. Bohužel ostatní kompakty na tom nejsou o moc líp, případně neumí to co G1X mkII (kombinace velkého čipu, 5x zoomu a světelného objektivu). Nakonec jsem koupil bezzrcadlovku Sony A6000, která i s objektivem 16-70/f4 není o moc větší a těžší než G1X mkII, akorát cena je úplně jinde :).

  25. Jste strašně moc laskavý,ze reagujete tak rychle. Jen náhodou jsem narazila na vaše stránky a jak píšou všichni,jsou tu skvěle informace. Pokud bych si mohla nechat poradit – máme dvě ratolesti a rádi by jsme pořídili kvalitní přístroj … Samsung EX1 už se podle všeho sehnat nedá a po přečtení úvodních rad a informaci mi přišlo, ze vám přišel jako dobrý.
    Je tedy nějaká varianta? Nejsme profesionálové, ale já osobně bych rada po „úspěšně“ koupi prošla nějakým kurzem, školením, abych mohla přístroj využít na maximum. Zrcadlovka ne, stačí, ze sebou vláčime dvě děti :-).
    Ještě jednou moc děkuji. Misa

  26. Roman Flössler

    15. 12. 2016 at 22:51

    Samsung EX1 byl na svou dobu a cenu výborný foťák, dneska už je překonaný. Od Canonu G1X mk II jako od profi kompaktu za 17 tisíc jsem čekal podstatně lepší obrazovou kvalitu, ale záleží jak moc jste náročná. Spoustě lidí bude Canon G1X bohatě stačit, jeho hlavní výhodou je, že dokáže hodně „rozmazat pozadí“ za focenou osobou, což se na focení dětí dost hodí. Pokud chcete kvalitní, malý foťák za dobrou cenu, doporučil bych Sony RX100. Kvalitou obrazu je o něco málo lepší než Canon G1X mkII a přitom je levnější a menší. Sony RX100 ale nedokáže tolik rozostřit pozadí a má menší zoom než G1X. Nemáte zač. Roman

  27. Profesionál nejsem a počítám,ze nikdy ani nebudu :). Když už si chceme pořídit nový a dobrý foťák, jsem rada, ze jsem mohla dat na radu zkušeného a v oboru znaleho člověka :)!
    Děti, sportovní aktivity, dovolená, momenty… klasika běžných lidských životu. Do divočiny se v nejbližší době nechystame.
    Podívám se na vámi referovany Sony RX100.
    Přeji příjemné svátky a ještě jednou díky.
    Misa

  28. Ahoj
    Už nějakou dobu vybírám fotoaparát. Původně jsem měl vybráno Panasonic Lx100, ale po shlédnutí cenové relace jsem se opětovně vrátil k výběru zrcadlovky. Jsem ale v koncích. Skočil jsem na cenové hladině a mám na výběr. Buď Nikon D3300 + Objektiv 18-55 AF-P VR + 55-200 VR II nebo
    Nikon D5300 GREY + Objektiv 18-55 AF-P VR.
    Co by jste mi poradili? Mám v plánu sport, pes, výstavy. Líbí se mi Nikon D5300 a to hlavně kvůli zaměřovacim bodům proti D3300. Ale za ty peníze mohu mít dva objektivy….

  29. Dobry den,
    dekuji za prinosny clanek, pro absolutni laiky naprosto skvely. Ani jsem netusila, ze krome kompaktu a zrcadlovek existuji i jine typy fotaku. Uvazuji o koupi a uz jsem dospela k nazoru, ze zrcadlovka je pro me uplne zbytecna. Dostala jsem doporucene ultrazoomy, z vaseho clanku jsem vycetla, ze lepsi investice bude mozna profikompakt. Chci fotit pri cestovani, zazitky, momentky, obcas se ale zastavit a pohrat si s celkovym vysledkem. Na mobilu mam 13MPix fotak; je (v aspon trochu studentskych cenach) nejake zarizeni, ktere byste mi doporucil?
    Dekuji predem za odpoved.

  30. Dobrý den,
    děkuji za tento článek, hned jsem trochu chytřejší. Stále se ale nemohu rozhodnout, který fotoaparát koupit. Pokukujeme po bezzrcadlovce Sony alpha a5000 nebo profikompaktu Sony rx100 (je nějaký velký rozdíl mezi I-V?). Mohu znát prosím Váš názor? Původně jsme byli rozhodnutí pro Samsung Nx3300, ale ten už se nevyrábí. Jde nám hlavně o pěkné fotky (dětí, výletů, dovolených…) a pěkné video.
    Mockrát děkuji za odpověď.

  31. Dobrý den, potřebují poradit ohledně koupě fotoaparátu. Chtěla bych fotoaparát na focení přírody (zvířata, krajina…) za rozumnou cenu. Nejsem profesionál, ale chtěla bych mít co nejhezčí fotky.
    Předem děkuji za radu.

  32. Dobrý den,pěkný článek,ale musím se ohradit oproti tvrzení,že zrcadlovky se setovými objektivy se obrazově vyrovnají vyrovnají stejně drahým kompaktům.Toto rozhodně není pravda.Hovoří o tom nespočet recenzí.Jsem si jistý,že i základní amaterská zrcadlovka se setovým objektivem 18-55 dělá o tři úrovně hezčí fotky než kompakt ve stejné cenové hladině.Něco jiného je samosebou profikompakt za 16 a zrcadlovka se seťákem za 9.Pak mohu jen souhlasit,že kompakt souboj vyhraje.

  33. Zdravím,
    pokud by vám to nevadilo, rád bych se s vámi podělil o článek který jsem napsal po mém letošním cestování. Spousty let tahám zrcadlovku, nakonec jsem si sám sobě řekl že zůstanu u APS-Cčka (ale pokaždé mě myšlenka na FF stejně nahlodá :-D). Na svém webu jsem sepsal článek který jsem nazval nejlepší cestovní fotoaparáty 2017. Musím přiznat že výběr je opravdu nadupaný, fotoaparáty jsem vyzkoušel dokonce se mi dostal do ruky i uváděný Ricoh a musím říct, že doba jde neskutečně dopředu.

    http://www.martinsistek.cz/blog/nejlepsi-cestovni-fotoaparaty/

  34. Dobrý den, přečetl jsem si Vaše krásné řádky,a díky za ně, jsem o něco chytřejší. Rád bych ale slyšel Váš názor na Nikon Coolpix B700. Děkuji.

  35. Roman Flössler

    11. 7. 2018 at 17:22

    Nikon Coolpix B700 je ultrazoom s malým čipem a příliš velkým zoomem – doporučuji nekupovat :)

  36. Dobrý den, poslední dobou čím dál tím víc zvažuji koupi fotoapaátu, se kterým už bych si mohl trochu „pohrát“. Fotím převážně na mobil, ale snažím se, aby i tak fotky za něco stály, a teď přemýšlím nad tím, že bych se mohl posunout dál… Fotím převážně na cestách, často ale fotím v přírodě, a tak mě zaujaly právě ultrazoomy. Líbí se mi, že většina má hledáček, obsahují pokročilé funkce (ve srovnání s doposavadním focením na mobil) a jsou z mého úhlu pohledu všestrannější než cenově srovnatelná zrcadlovka a řekl bych i odolnější. Do ruky se mi dostal Panasonic Lumix DMC-FZ82, který mi na první pohled byl velmi sympatický, ale jednak podle Vašeho článku spadá do kategorie levných ultrazoomů se špatným čipem, což mě při pohledu na cenovku překvapilo, jednak se mi moc nelíbí maximální expoziční čas. Jakožto příležitostný amatérský nadšenec pro astronomii se obávám, že by 4 s zdaleka nestačily. A když už bych si měl pořizovat dražší fotoaparát, rád bych, aby splňoval mé požadavky… Nachází se v podobné cenové relaci nějaký zajímavý foťák?

  37. Roman Flössler

    17. 9. 2018 at 14:45

    Dobrý den, ten maximální čas 4s právě souvisí s velikostí čipu. Na astro-fotografii je kompakt velmi omezující. Na Vašem místě bych koupil Sony a6000 se setovým objektivem na cesty a k tomu Samyang 12mm f2 pro astro-fotografii. Cena je víc než dvojnásobná, ale získáte mnohonásobně větší možnosti pro astro-fotografii.

  38. Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Chceme s manželem koupit fotoaparát, který zvládne fotky v hale při basketbalu dětí. Manžel vybírá pro začátek mezi canon sx10 is a nikon coolpix L340. Někdo mu je doporučil. Raději bych znala váš názor. Děkuji

  39. Roman Flössler

    22. 11. 2018 at 16:36

    Dobrý den, focení pohybu v hale je hodně náročné na fototechniku, není tam moc světla a fotí se rychlý pohyb. Oba zmíněné foťáky jsou levné ultrazoomy s malým čipem, s nimi toho moc nevyfotíte. Dá se čekat, že fotky budou neostré, protože foťák v nedostatku světla nezvládne zaostřit na rychlý pohyb. Fotky budou taky hodně zašuměné kvůli nedostatku světla a malému čipu. Pokud chcete použitelné fotky, tak bych doporučil koupit zrcadlovku či bezzrcadlovku alespoň s nějakým levným zoom objektivem typu 70-300mm. Když koupíte z druhé ruky, tak se dá dostat na cenu kolem 10 tisíc.

  40. Dobry vecer, je skoda, ze je clanek tak stary a tim padem neaktualni (priklady fotoaparatu). Prave jsem totiz resila stejny problem. Moje Sony zrcadlovka odesla a koupila jsem si za ni zrcadlovku od Canonu eos 90D, nahrada urcite vynikajici, ale neuvedomila jsem si jak moc se zmenily me zvyklosti a jak jsem zlenivela focenim mobilem (za ten rok nez jsem si koupila ten obrovsky Canon)… no po roce foceni touto profi kravou, kdy se mi zhorsil muj tenisovy loket, jsem se rozhodla, mily fotak i s objektivem prodala a koupila Canon eos RP. No to jsem zvedava, mam ho od vcerejska, dva objektivy, pevny 35mm pro minimalizovani vahy a rozmeru a jeden zoom. Jsem vlastne rada, ze mi vas clanek potvrdil me myslenkove pochody, jen ted nevim zda jsem si vybrala spravne, finance byly take omezujici. Uvidime! Let´s go to make some photos!

    S pozdravem B.

Napsat komentář - uvítám váš názor

Váš email nebude publikován.

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fotogalerie: